Водата в Перник ще идва от Белмекен, като тя ще стига до града през столичната преносна мрежа. Това бе решено преди минути на извънредната среща при преммиера Бойко Борисов.

Решението е определено като единственото възможно, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

За целта разрешение трябва да даде Столичния общински съвет (СОС), защото ще се изполва вопреносната мрежа на София. След това ще започне изграждане на байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник. 

„Връзката може да бъде изградена за 35 дни, като работим денонощно. Тя ще минава през държавна собственост и няма да има нужда от отчуждителни процедури. Ще струва 25 млн. лв., които вече са осигурени“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Цената на водата в Перик по никакъв начин няма да бъде увеличавана или променяна. Други засегнати субекти няма, така че няма да има и промяна”, заяви още той.

„По никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София. Говорим само за използване на водопреносната мрежа след решение на СОС. София няма проблеми с водоснабдяването, има и резерв“, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя ще свика в понеделник извънредно заседание на Комисията по инженерна инфраструктура на СОС, за да бъде обсъдено предложението.