През изминалото денонощие няма регистрирани ПТП на територията на областната дирекия на МВР-Пловдив.

От там обаче съветват водачите на МПС да шофират по магистралата внимателно заради паднала гъста мъгла. Видимостта е около 100 метра.

Ето и някои ценни съвета за шофиране в мъгла:

Когато видимостта е ограничена ще имате по-малко време за реакция когато догоните кола или когато влезете в завой. Затова, намалете до разумна скорост, което ще ви даде повече време да избегнете потенциални рискове. Разбира се, не скачайте на спирачките, а намалете плавно, защото и колите зад вас трябва да имат време за реакция, а не да се надънят в задницата ви. Да не говорим, че на пътя може да изскочи човек или животно.

Всички коли имат поне задна светлина за мъгла като стандарт, а все повече разполагат и с предни фарове за мъгла. Важно е да знаете откъде се включват допълнителните светлини, когато тръгнете на път. Включете халогените и задната светлина за мъгла веднага когато влезете в занъглена зона - така колата ви ще е по-видима, отколкото само с нормалните фарове.

Карайте на къси светлини, не на дълги. Това е много важно в гъста мъгла, тъй като на дълги мъглата ще отрази светлината и ще ограничи видимостта ви допълнително. Също така, хубаво е ако имате регулиране на фаровете, да ги насочите да светят по-надолу към пътя, пак по съшата причина.

Пазете по-голяма дистанция. Вместо да оставите обичайната дистанция от около 2 секунди спрямо колата отпред, оставете малко по-голяма от поне 3 - 4. Така ще имате повече време за реакция ако предният автомобил спре внезапно или направи изненадваща маневра. Избягвайте по възможност смяната на лентите, както и изпреварването, особено на камиони.

Дистанцията се мери в секунди, а не в метри, защото зависи от скоростта с която се движите. Изчислява се лесно - набелязвате си даден предмет пред вас и горе-долу преценявате след колко време ще го стигнете с настоящото си темпо.

Пазете прозорците чисти. Мъгливото време предизвиква конденз и запотяване на стъклата както отвън, така и отвътре. Затова използвайте чистачките и парното на колата. Топлият въздух по-бързо разпотява стъклата, а за ускоряване на процеса включете и климатика, най-добре с клапа, вкарваща въздух отвън, а не с циркулиране на този в купето.

Ослушайте се за трафик. Ако видимостта е силно ограничена, отворете прозореца и се заслушайте за шум от коли, особено при пресичане на кръстовища. Естествено, спрете радиото, за да чувате по-добре.

Не се водете по стоповете на предната кола. Изпозлването на светлините от автомобил пред вас е опасно - не само, че ви пречи да се концентрирата за нещата около вас на пътя, но може да ви отведе извън пътя, ако "пилотът" ви по някаква причина излезе от него.

Отложете пътуването си. Както и при останалите тежки пътни условия, карайте само ако е крайно наложително. Ако можете да работите от дома или да отложите посещението на роднини / приятели, по-добре го направете, вместо да рискувате. А ако вече сте на път и пътната обстановка става все по-лоша, помислете дали не е добре да спрете на някой паркинг, бензиностанция или крайпътно заведение, за да изчакате. А ако пътуването ви е на много дълга дистанция, помислете дали не е по-добре да отседнете в хотел / мотел и да продължите на другия ден.

Изключете фаровете за мъгла, когато времето се изясни. Доста е неприятно да заслепявате другите шофьори с допълнителни свелини при ясно време. Да не говорим, че с пълно право може да си отнесете и глоба от полицията.