Ден 31-ви от протестите в София започна със силен вятър и дъжд. Бурята развали част от палатките на протестиращите, една от тях дори полетя за кратко в небето. Силният вятър събори и озвучителната техника, която е разположена на стълбите пред Народното събрание.

Недоволните граждани се събраха около 19:00 часа на площада пред Президентството. Някои от тях бяха предварително подготвени и носиха дъждобрани и чадъри, други се скриха в подлеза на Триъгълника на властта.

Предстои да разберем дали и днес ще има шествие. Припомняме, че снощи протестиращите отново вдигнаха палаткови лагери на Министерски съвет, пред Софийския университет и на Орлов Мост. И към този момент центъра на София остава блокиран.

Извънредно от МВР: Беше направен неуспешен опит да се пролее кръв ВИДЕО

Вчера СДВР установи груби хулигански и вандалски прояви по време на протестите, чиято кулминация беше в района на "Орлов мост". Това обяви по време на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев. 

Той добави още, че е имало провокации и мероприятия, целящи окървавяване на протеста.

„През изминалата нощ беше направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. Служителите на СДВР установиха груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на „Орлов мост”, каза директорът на СДВР.  

Хаджиев посочи, че проявите се изразявали в къртене на преместваеми съоръжения, пейки и кофи за боклук.

„Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост” камъни, павета и бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона”, допълни той. 

„Относно намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейките през района. Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда”, поясни още директорът на СДВР.

„Установена е група от 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболните агитки. На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук”, разясни Хаджиев.

„Искам да уверя, че СДВР ще възстанови нормалния живот в столицата и барикадите ще бъдат премахнати. Няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Той е един за всички и нашата задача е да следим за спазването му”, каза още Хаджиев.