Какво е съвременното родолюбие? Какво е да обичаш Родината и града си в мирно време? Според мен това е да спазваш обществения ред, правните, етични и морални норми, да уважаваш съгражданите си и общите блага и ценности.

Това са думи на един русенец, който с разочарование установи вчера, че новата пасарелка над бул. "България" е била потрошена от вандали. Според мъжа това е поредното място в Русе, което се скверни. Много красиви места в града се съсипват по този начин.

"Нетърпимо и недопустимо е. Мястото ще бъде почистено, а полицията вече работи за установяване на извършителите посредством камерите. Трябва обаче да разберем, че обществото не може да си позволи да разполага навсякъде пазачи срещу вандали или да поправя ежедневно счупените и унищожени общи блага. Нека с цялата обич към Русе, която носим в сърцата си, да бъдем непримирими към подобни прояви", написа Пенчо Милков в една от социалните мрежи.

Постът му, придружен от снимки, показващи вандалщината, предизвика много коментари на русенци:

"Налагането на глоби и наказания е нещо нормално по света при установяне на нарушение. Не може да се разчита единствено и само на гражданската съвест на хората, никое общество не разчита само на това."

"Докато се пренебрегва образованието, докато се неглижира семейната ценност, докато се афишират джуки и насилие, така ще бъде! Ще става и по-лошо! Малките "лигли" и "лигльовци", чувствайки се безнаказани, чувствайки се велики и закриляни, няма да се спрат, докато не унищожат всичко! И защо ли, защото ние го позволяваме. Защото няма еднакво отношение към всички, защото няма никакви наказания, защото никой не прилага закона! Жалко е! Реве ми се, защото постоянно чувам от децата си, "Ама, мамо, защо той/тя може, защо на него/нея й е позволено, а на мен не..." Защо ли, защото аз искам децата ми да спазват приличие и да бъдат достойни хора, защото някой ден се надявам да го оценят... Възпитавайте децата си на ценности!"

Жалка картинка!!! С усилия, желание и много ресурси (хората и властта) се стремят да осигурят безопасност! Това, че нямаме разбиране, морал и уважение към хубавото и полезно - е нещо, което което ни липсва!!! Направиха нещо хубаво... - за разни идиотчета, наркомани и малоумници!!! Кой нормален човек ще смее да премине от там..."

"Имам чувството, че някой умишлено руши направеното при ремонтите! Защо??? Докога??? Явно драскането по масите и пейките за отдих е много приятно занимание на недорасли момчета и момичета, чупенето на лампите , капачките на колчетата, вратите на детските площадки и още много зулуми, създадени от безотговорни русенци! Трябва да бъдат поставени камери и нарушителите на обществения ред да бъдат наказвани строго чрез заплащане и възстановяване на унищоженото! Мисля, че така успяха да се преборят с драскачите на кръговото до Областна полиция."