В София си имат Щаб и Съвет, в Пловдив си имаме Здравко и Здравка... Така стана, че журналисти, респективно пловдивчани, до които стига информацията от журналисти, губят двойно повече време, за да вникнат в решенията на двата щаба - Общинския и Областния, докато накрая разберат, че едните си преоразмеряват пълномощията, а от другите нищо не зависи. И повече няма да дават информация за мерките...

Докато Община Пловдив, РЗИ и Областният управител си прехвърлят топка след топка, Общинският кризисен щаб излиза с решения за затягане на мерки, които обаче не са съгласувани с никого и съответно няма как да бъдат прилагани, пловдивчани изпадат в пълно недоумение кого да слушат и какво да мислят... а бизнесът на Пловдив буквално се изприщи.

Днес сутринта половината собственици на магазини не бяха наясно - могат ли да отварят или не могат. От една страна Зико им каза, че всички търговски обекти в Пловдив без хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси се затварят, от друга страна - заповедта на министъра на здравеопазването казва други неща. 

Тъй като кметът на Пловдив няма как да издава подобна заповед, ако тя не е съгласувана и съответно няма решение на РЗИ, от Общината се сетиха за това и след като вчера "произведоха" фурор със затегнатите мерки под тепетата, днес изпратиха ново съобщение: 

"Общинският кризисен щаб предлага пакет от по-строги мерки срещу разпространението на епидемията от коронавирус в Пловдив. Те бяха гласувани на заседание днес и ще бъдат внесени за одобрение от Регионалната здравна инспекция-Пловдив и Министерството на здравеопазването. Също така ще бъдат изпратени до Областния кризисен щаб и Националния оперативен щаб.

Предложението за затягане на извънредното положение в града е инициирано от кмета Здравко Димитров, след като през двата почивни дни бяха констатирани редица нарушения на противоепидемичните мерки". 

Както се казва, затегнатите мерки се поразхлабиха, докато РЗИ или МЗ не реши пак да ги затегне. И тогава най-после собственици на търговски обекти, на салони за красота и вендинг автомати може би ще разберат дали все пак ще продължат да работят, или да затварят кепенците. А полицаите ще знаят коя точна заповед да изпълняват. 

Междувременно, т.нар. брифинги ще се превръщат все повече и повече в губивреме, а важни и съществени въпроси за града ще остават без отговор. Нищо, той Генералът пак ще каже нещо за Пловдив...

Генералът: На Пловдив може би му предстои доста тежка ситуация!