Журналистите в залата на последния брифинг на оперативния щаб отново се скараха, провокирани от зададен въпрос.

Репортер от телевизията на Слави Трифонов изтъкна, че не видяхме нито камионите с трупове, нито общите гробове и невижданата ярост, нито хората, които щяха яко да измрат. Това бяха все думи, които всяваха паника и можеше да нанесат доста психични проблеми на хората, коментира той, а генералът го призова да не превръща брифинга в махленски разговор.

Искате да се извиня за това, че нямаше камиони с трупове!? Да се извиня за това, че не се стигна до десетки хиляди заразени ли? Да, извинявам се! Това каза на последния брифинг на Националния оперативен щаб неговият председател генерал проф. д-р. Венцислав Мутафчийски, след като му бе зададен въпроса дали ще поеме отговорност за думите си.

Генерал Мутафчийски благодари и на всички, които помогнаха да се съхранят много животи.

„В днешния ден искам да благодаря на всички граждани на Република България, които със своята дисциплина успяха да запазят своето здраве и здравето на техните близки. Това нямаше как да стане без тази самодициплина“, сподели той във Facebook страницата на Военномедицинската академия.

„Благодаря на всички наши колеги, които работеха много усърдно, успяха да се реорганизират болниците, благодаря на всички болнични директори, които проявиха разбиране и най-вече на тези, които работеха на първа линия и които и в момента се справят с този огромен проблем!“, добави генералът.

„Благодаря на областните управители и кметовете, защото те бяха едни от първите хора, които се мобилизираха и със създадените областни щабове, оказаха решителна подкрепа! Благодаря на всички добворолци, които участваха в този процес! Те бяха от различни сфери, но всички с една и съща мотивация – да бъдат полезни“, призна той.

„Искам да благодаря на правителството за навременните и решителни мерки, които спомогнаха да не се случат неща, които се случиха в други страни като Италия, Испания и т.н. Благодаря на органите на МВР, които се оказаха в даден момент най-полезните хора, които отговаряха за спазването на карантината!“, пише в социалната мрежа Мутафчийски.

„Благодаря на Министерство на здравеопазването, което показа изключитеолна адекватност, благодаря на РЗИ-тата, които и сега продължават да не спят! Благодаря на Логистичния щаб и на цялата индустрия, която се мобилизира, за да могат нашите екипи да бъдат защитени“, добави той.

„Благодаря на всички, които допринесоха за преодоляване на тази криза! Благодаря на медиите, защото ако не беше ежедневното отразяване на актуалната информация, на текущите проблеми, на популязизиране на всички мерки, нямаше да има този ефект“, заяви генералът.

„Благодаря Ви, че представяхте различни мнения, за да могат гражданите да направят своя информиран избор – дали да повярват на едната или на другата страна! Щастливи сме, че те повярваха на тази страна, която им спомогна да съхранят много животи“, добави той.

„Благодаря на колегите от Националния оперативен щаб, както и на нашите тихи съдружници (жестомимични преводачи), които доведоха всички наши послания до около 200-300 хиляди наши сънародници! Благодаря на всички!“, каза началникът на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски след последния брифинг на Националния оперативен щаб.