„Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда и водите. Аз помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера”, заяви министър Емил Димитров, съобщи Нова.

„В Министерството аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът. Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от директорите”, добави министърът на околната среда и водите. 

„Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща”, коментира още Димитров. 

Той каза още, че при него не е идвал никой, за да се оплаче, че срещу него е упражнен натиск от страна на зам.-министъра. „Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина”, категоричен беше ресорният министър.

На въпрос дали има създадени условия да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено, той отговори така: „Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати – да дойде по-достойният изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва”, обясни той и допълни, че е коментирал проблемите, притесненията и какво предстои да се направи с главния прокурор и премиера.

Емил Димитров посочи, че се среща периодично с Иван Гешев, за да разговарят. „За 40 дни успяхме да овладеем границите, успяхме да се разберем с бизнеса, който внася отпадъци – легално през чужбина, това да става през пристанищата, с влакове и под контрол. Разбрахме се и ако бъде внесен отпадък с фалшиви документи – къде ще попадне”, каза той.

Министърът на околната среда и водите подчерта, че е създадена „стройна схема” и заводите, които са горили отпадъци, вече няма да го правят. „Оставили сме циментовите заводи само на три места, където да контролираме. Имаме редица усилия”, заключи Емил Димитров.

Арестът на заместник-министъра му звучал „неприятно”. Добави, че е заел поста по време на подобна акция, при която изведоха предишественика му Нено Димов. „Аз отивам, за да изкарам мандата на коалицията. Не съм искал това място. Ако има по-достоен – веднага да идва”, сподели Ревизоро.