Пловдивчанка държи рекорда на за най-мощният глас на планетата. Тя е вписана в Книгата на рекордите, след като уредът засича 113.8 децибела на 2.5 метра разстояние.

"Чувствам се горда с това, че успях да постигна една моя мечта. И с това, че можех да афиширам, че съм българка. Навсякъде писах, че освен българка съм и пловдивчанка”.  Това сподели пред Glas.bg Смиляна Захариева, която е призната за певицата с най-мощен глас на света.

Тя разбира, че е поставила рекорд с гласа си по време на планирано пътуване в Шри Ланка. Тогава получава съобщение от Гинес. От там я поздравили за постижението, и че то вече е вписано. „Вълнуващо беше. Започнах да поздравявам всички по пътя си”, каза още Захариева.

Указанията на Гинес са стриктни, те включват редица параметри - точен вид и марка на уреда за измерване на силата на гласа, разстояние, височина, калибровка на шумомера. Смиляна Захариева вярва в лечебната сила на музиката и родопските чанове. В един обикновен разговор с нея не може да се разбере силата на гласа на певицата, но когато тя запее, уникалните нотки в гласа й и силата му, карат мнозина да настръхнат.