Слънчевите лъчи погубват коронавируса в човешката слюнка, потвърдили научни екперименти.

Учени установиха, че слънцето е най-добрия лечител. За по-малко от 15 минути лъчите му убиват и най-страшните вируси, съобщава bloknot-kamyshin.ru, цитирайки публикация в РИА – Новости.

Руското издание разкри за научен експеримент, при който са били създадени условия, близки до тези на 40-тия паралел на север от екватора, където са и най-засегнатите от пандемията от COVID-19 страни.

40-я паралел пресича страни като Испания, Италия, Гърция, Албания, Турция, Армения, Азербайджан, Туркменистан, Таджикистан, Киргизстан, Китай, Северна Корея, Япония, САЩ и Португалия.

Изследователите използвали и изкуствено създадена слюнка, инфектирана с коронавирус. За да видят какво ще се случи с SARS-Cov-2, те използвали и лампи с различна мощност. Оказало се, че при интензивна светлина, подобна на тази на слънчевите лъчи по обяд, вирусът изчезва до 7 минути. При по-благоприятни условия за COVID-19 пък, той бива неутрализиран за двойно по-дълго време. 

Учените припомнят, че именно слънчевата светлина е източник на витамин D, който подобрява имунитета. 

Наскоро климатологът проф. Георги Рачев пък изтъкна, че дори цяла рота кихащи да се строят край морето, бризът може да ни донесе не зараза, а само прохлада. Затова е желателно хората да ходят на плаж и да се заредят с приятни емоции, вместо да се крият и да треперят от страх да не ги срещне страшния вирус.