23 август 2019 г. 40-годишният Зелимхан Хангошвили бил на път за джамията в едно от предградията на Берлин. Тогава бил застрелян. Паднал мъртъв, покосен от два изстрела в главата и един в рамото.

Това е случай, който поставя много въпроси. Един от тях - има ли руска връзка в това германско убийство и защо Берлин мълчи?

Убийства като това не се случват често в Берлин. Дори почти не се случват. В Германия нивата на престъпност в момента са изключително ниски. Най-ниските за последните 25 години. Но живеем в доста агресивна реалност и убийства все пак се случват, особено в административни центрове.

Но е рядко те да се случат посред бял ден и то в центъра на оживен град. Онова, което е безпрецедентно и всъщност слага на масата въпроси по-горе - жертвата на жестокото убийство е грузински гражданин, бивш чеченски боец. Смята се, че неговият убиец е бил нает и изпратен от руското правителство.

Наемникът определено не се е опитвал да бъде дискретен. Ако се е опитвал, със сигурност да се е провалил. Двама тийнейджъри го видяли как изхвърля оръжието и електрическият велосипед, с който настигнал жертвата си, в реката.

Това обаче драсна клечката на обвита в мистерия криминална загадка, която успя да завладее цяла Германия и да провокира въпроси за сложните отношения между Берлин и Москва.

Заподозреният, който има руски паспорт, е бил арестуван броени часове след престъплението. Но над два месеца по-късно, случаят все още остава забулен в неяснота, а убиецът не желае да говори. Кремъл отрича да е замесен. Германия отказва да обвини Москва без категорични доказателства.

Едно убийство остава ненаказано. Може би завинаги.

Хангошвили отдавна е издирван от Русия. Участвал е във Втората чеченска война, където се сражавал на страната на чеченските бунтовници срещу руските федерални сили. Това обаче му спечелило дълбока омраза сред руските военни и цялата страна.

Въпреки че е напуснал съпротивата около 2005 г., той не е могъл да се отърси толкова лесно от миналото си.

Многобройни опити за убийство са били насочени срещу него и семейството му през годините, докато те са търсили убежище из Европа. Накрая, през 2016-а, се озовават в Германия... с надеждата там най-после да намерят безопасно убежище.

Но Хангошвили и семейството му нямали представа колко са сгрешили в преценката си.

Чеченецът кандидатствал за убежище три пъти. Молбата му обаче била многократно отхвърлена, твърди Мансур Садулаев, ръководител на фокусираната върху чеченските въпроси активистка група Vayfond в Швеция. И германските имиграционни власти, и прокурорът по случая обаче отказват да потвърдят броя молби за убежище, подадени от бившият чеченски боец.

По думите на Садулаев всички искания за убежище на Хангошвили са били игнорирани, въпреки предишните опити за убийство.

Всички били шокирани от убийството на чеченеца, когато то все пак се случило, въпреки че срещу него е имало множество опити за покушение. До онзи момент това се е случвало само веднъж - с Умар Исраилов - бивш чеченски бунтовник, който бил убит във Виена през 2009 г.

Разследващите органи в Австрия смятат, че правителството на Чечня е било замесено в убийството.

"Никой не е очаквал, че това може да се повтори. Първият път можеше да е грешка, но вторият вече си беше послание. Много ясно и недвусмислено послание", казва Садулаев пред CNN.

Хангошвили израснал, заобиколен от войната. Бил роден в грузинската долина Панкиси – далечен планински регион на границата с Чечня, в Северен Кавказ. Долината е била убежище за хиляди цивилни, бягащи от Втората чеченска война.

За пръв път започнал да се сражава срещу руските сили през вече далечната 2001 г. Това било логичното решение, след като е видял толкова много от войната.

В края на миналото десетилетие Хангошвили се установил в грузинската столица Тбилиси. Тогава започнали и опитите за убийство. Първият от тях е бил през 2009 г.

Групата, опитала покушението, е имала връзки с руското разузнаване и чеченския лидер Рамзан Кадиров. Кадиров е бивш военен командир, известен с бруталността си и с лоялността си към руския президент Владимир Путин.

Вторият опит се случил през 2015 г. Хангошвили вървял към колата си в квартала Сабуртало на Тбилиси. Изведнъж зад него започнала стрелба, а той е бил уцелен четири пъти в ръката и горната част на тялото. Свлякъл се до возилото и успял да повика линейка.

За да оцелее, се наложило да напусне Грузия.

Нападението тогава е било счетено за незначителен криминален инцидент, а не за потенциално политически мотивирана атака. Не са били назовани или заловени заподозрени за атентата. Хангошвили е бил сигурен кой е стоял зад опита за покушение - руското разузнаване, подпомогнато от грузинските сили за сигурност.

Русия отрича каквато и да е връзка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че "този случай няма нищо общо с руската държава и с официалните й институции".

Хангошвили е заминал за украинския град Одеса през 2015 г. Там отново е бил предупреден от информатори, че ще бъде убит, ако се върне в родината си. През следващата година, след ново предупреждение за готвен атентат, заминава за Германия, заедно със съпругата си и четирите им деца.

Хангошвили е кандидатствал трикратно за убежище, но молбата му е била отхвърляна всеки път. До този момент реакцията на германското правителство по повод убийството е сдържана.

Ако се докаже, че Русия стои зад убийството на Хангошвили, е вероятно да има по-рязка реакция. Но само ако.

Два месеца след убийството на чеченеца заподозреният продължава да мълчи. Той може да бъде държан в ареста в продължение на шест месеца, но ако няма достатъчно доказателства и не му бъде повдигнато обвинение, то той ще излезе на свобода.