„Много е важно в семейството да сме подготвени. Най-важно е да имаме семеен план за действия при бедствена ситуация, да имаме маршрути къде да се събере семейството, всеки от нас да е ориентиран в квартала, където живее или работи, където са по-безопасните места.”, обясни пред Glas.bg Таня Георгиева – директор на БЧК-Пловдив. 

Районът на Пловдив е една от сеизмичните зони в България. Земетресенията са често явление, но експертите казват, че няма повод за притеснение от слабите трусове, защото се освобождава енергия. В Българския червен кръст има специално разработен план за това как трябва да реагират семействата при по-сериозна криза, предизвикана от земетресение.

Строежите на нови сгради са съобразени с изискванията на специалистите, които от своя страна са синхронизирани с европейските кодове и стандарти. При добро изпълнение на строителния план всички сгради са безопасни. 

„Това се отнася включително и за сградите, на които се извършват съществени ремонти, при тези ремонти сградите трябва да бъдат конструктивно обезопасени за най-висока степен на земетръс.”, разказа инж. Златка Хаджийска, която е строителен инженер. 

В случай на земетресение, всеки от нас е нужно да запази спокойствие. 

„Много са важни тези няколко стъпки - да имаме подготвена раница, да имаме копие от документи, да имаме начини за връзка като при такива мащабни бедствени ситуации няма мобилни връзки, няма телефонни връзки, обичайно няма и електричество.”, казва още Таня Георгиева.   

Според статия на американското издание Ню Йорк Таймс, Балканите не са готови за силни трусове. Експертите обаче са категорични, че през годините правилата за строеж на сгради стават все по-строги, за да гарантират сигурността на гражданите при силен трус. 

„Най-високата за България е 9-а степен по Рихтер, трябва да издържат специално за Пловдив сградите в нашия регион.”, обяснява инж. Хаджийска. 

При мащабни и разрушителни бедствия БЧК има подготвени екипи и схема за издирване и събиране на семейства. При необходимост се използват сили и от чужбина.