Външното ни министерство публикува снимки на прочутия трабант на Соломон Паси, който бе разположен пред централата на НАТО.

Емблематичното возило, на което някогашният външен министър на България качи бившия генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер при визитата му в София през 1991 г., е там по повод 15-годишнината от приемането на България в пакта и 70-ата годишнина на НАТО.

През следващите седмици предстои окончателното завършване на българския проект, който е част от цялостна концепция за оформяне на площите около Главната квартира. Площите ще бъдат оформени като панорамна градина, в която ще бъдат разположени настоящи и бъдещи експонати, предоставени от държавите-членки.

Идеята за поставянето на Трабанта в Главната квартира е свързана и с прехвърлянето на Алианса в нова и модерна сграда, като част от процеса на модернизация и адаптация към съвременната среда за сигурност.

Символиката от поставянето на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от факта, че през 2019 г. се навършват 20 години от първото разширяване на НАТО след края на Студената война.