Гръцкото министерство на културата заяви, че решението на турски съд, което открива възможност за превръщането на музея "Света София" в Истанбул в джамия, е "открита провокация" към всички в цивилизования свят, предаде Ройтерс.

"Днешното решение, което идва като резултат от политическата воля на президента (Реджеп Тайип) Ердоган, е открита провокация към цивилизования свят, който признава уникалната стойност и вселенското естество на паметника", заяви в писмено изявление министърът на културата Лина Мендони.

Тя посочи, че няма намерение да се намесва във вътрешните работи на Турция, но "Света София" е паметник, принадлежащ на цялото човечество.

Кипърският външен министър Никос Христодулидис също реагира на решението, предаде АП. Той написа в Туитър, че Кипър "категорично осъжда действията на Турция по отношение на "Света София".

По думите му "ескалиращото и грубо нарушаване от страна на Турция на международните й задължения се проявява в решението й да промени предназначението на "Света София" - обект от световното наследство, който е символ на православната вяра".

Държавният съвет, висшият административен съд на Турция, отмени решение на министерския съвет от 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей, а президентът Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за отварянето й за богослужение.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. бе обявен за музей и бе прекратена религиозната му употреба.