Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ - Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда днес извършиха проверка по сигнал за масово измиране на риба във Варненското езеро.

Както Glas.bg вече ви разказа, езерото изхвърли тонове мъртва риба, а експертите, посетили брега, откриха само единични бройки.

При извършения оглед на място в района са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба, от вида попче и гюмюш, на брега и в акваторията пред кораборемонтния завод, съобщиха от Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Взети са водни проби за анализ от трите места, като експресните данни регистрират кислороден дефицит единствено в района на „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД.

Ще бъдат извършени лабораторни анализи за да се установи причината за измиране на рибата.

Експерти провериха и друг сигнал за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро. При извършеният оглед на място в района на Канализационна помпена станция в кв. Аспарухово е констатирано, че изходът на тръбата е под морското ниво.

Не е констатирано оцветяване, водите са без специфичен мирис и без опалесценция на повърхността. Взета е водна проба, като експресните данни показват по-ниски стойности на разтворения кислород от характерните за езерото. Ще бъде извършен и лабораторен анализ по останалите приоритетни вещества.

Варненското езеро изхвърли тонове мъртва риба ВИДЕО и СНИМКИ