Задържаните началници от отдел "Наркотици" в ГДБОП са играели ролите на доброто и лошото ченге, за да рекетират престъпния контингент. Началникът на сектор Кирил Ванков е започвал разследвания срещу наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е искал пари, за да смачка разследванията. Пред криминалния свят двамата са демонстрирали конфликт, а всъщност са действали в синхрон. Това обявиха на пресконференция от МВР и прокуратурата, която ще поиска налагане на най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража" за Ванков и Панков.

"Нашата работа бе изключително трудна, тъй като служителите не само добре познават способите и методите на разследване, но същевременно в хода на действията по разследването и оперативните действия те контактуваха с нас, с наши служители, което допълнително затрудняваше разследването. Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на висшия началник на отдела за борба с наркоразпространението (Цветан Панков - бел.ред). Не съм виждал такова в моята практика. Той не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства", каза директорът на "Вътрешна сигурност" на МВР Стефан Бавков.

По думите му, престъпната група на корумпираните антимафиоти е действала от началото на 2017 г. Бавков определи операцията по задържането им като "безпрецедентна в България за последните десетилетия". Дирекция "Вътрешна сигурност" днес е депозирала в спецпрокуратурата допълнителни материали за деяния от 2014 година на двамата служители.

"Идентични, осуетяване на наказателно производство, облагодетелстване, предоставяне на класифицирана информация на криминалните среди. Всичко с цел подкуп. В хода на оперативната дейност прави впечатление, че полицаите нямаха дори морален ангажимент. Самите те имат малки деца и бяха с ясното съзнание, че покровителстваха канала не само за разпространение на наркотични вещества на територията на България, но и към страни от Европа, с което пречеха на нашите партньори. Бяхме пред сриване на доверието на страната. Те са лицата, които са контактната точка", добави Бавков.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева уточни, че дейността на групата е била в няколко направления:

получаване на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, т.нар. осигуряване на чадър
получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти
предоставяне на предварителна информация по различни разследвания
Съучастници на Кирил Ванков и Цветан Панков са разузнавачка първа степен към Главна дирекция "Национална полиция", която е осъществявала контакт с наркобандите и мнимият сътрудник на ДЕА - американската служба за борба с наркотиците с фалшива карта на Международна полицейска асоциация, чиято роля е била на посредник при получаване на паричните суми.

Разузнавачката Василена Факирлийска е била ковчежникът на групата. Тя е събирала всички пари и след указанията на двамата висши антимафиоти ги е разпределяла. За нея прокуратурата също ще настоява за постоянно задържане под стража. Мнимият агент на ДЕА пък вече е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева.

"Безпрецедентно разкрихме корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била свързана с противодействието на наркотрафика в страната и чужбина. Длъжни сме да не бъдем безучастни към подобни престъпления, недопустимо е държавни служители да използват служебната си позиция и да покровителстват нечия престъпна дейност. Още по-силно е това твърдение, когато това се отнася за служители, работещи като правоохранителни органи. Засегнат е международният авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничество с чуждите служби. Вярвам, че органите на МВР бързо ще върнат доверието към чуждестранните ни партньори. В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства в страната и чужбина чрез предоставянето на предварителна изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържания от страна на правоохранителните органи", каза още Милева.

Групата е разкрита със съдействието на един от изнудваните от антимафиотите, който през годините е давал подкупи на началници на сектор "Наркотици" в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи.

"При задържането на единия началник на отдел "Наркотици" в ГДБОП, той беше поискал сумата от 10 000 лева, като лично той определи мястото къде да бъде предадена сумата. Каза на свидетеля на срещата да не бъде с телефон, като и той самият не беше с телефон. В петък в жк "Захарна фабрика" началникът беше задържан с част от поисканата от него сума", допълни говорителката на главния прокурор.

Очаква се в 13 часа да започне заседанието на Специализирания наказателен съд за определяне на меррките за неотклонение на Кирил Ванков, Цветан Панков и тяхната "ковчежничка".

Наблюдаващият прокурор Стефан Христов каза, че според закона, на служителите на МВР може да се наложи наказания от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба и лишаване от права.