Превозвачите продължават да саботират тол системата. Това стана ясно след официална позиция на седем браншови организации, в която те отказват да сключат договор с двата национални доставчика на бордови устройства само четири дни преди старта на тол системата и в крайна сметка те няма да оборудват своите камиони.

Браншът се оплаква и че се начислявала такса обслужване при ползване на бордовите устройства. Те не са съгласни и с това, че само два доставчика имали договор с АПИ, а техните условия били неизгодни, липсвало и възможност за наем или продажба на устройствата.

В тази връзка очакват абонаментите, които превозвачите ще сключват с двата национални доставчика, за бордовите устройства за таксуване на тировете, да бъдат намалени, съобщи Труд. Това обяви Олег Асенов, член на УС на АПИ на поредната среща с бранша. Редукцията на цените ще е с 10 лева на месец, стана ясно от думите на представителя на АПИ. Но и това не удовлетвори превозвачите.

Той каза и че само 8000 превозвачи са готови за таксуването на пътищата в неделя.

Националните доставчици с договор с АПИ до момента са „Интелигентни трафик системи“ и Конкорд смарт инфраструктура“, които предоставят цени за бордовите устройства за тировете съответно – 15,90 лв. без ДДС и 14,95 лв. без ДДС на месец за двугодишен договор. Новите ще са съответно 5,90 лева без ДДС. За прекратяването предсрочно се заплаща неустойка, която в последствие „Интелигентни трафик системи“ махнаха. Спрямо депозита за използване на устройството, те обявиха, че сумата е само 1 лев, което според тях е прецедент в европейската практика.

Вместо абонамент, превозвачите искат да могат да си закупят или вземат под наем бордовите устройства за камионите си. Фирмите искат още яснота за старта на тол системата, АПИ се ангажира до утре да даде още подробности.