След 8 г. въртене на волана на тира Иван Рашков, по прякор Тикото, замени камиона с кметския стол в пловдивското село Динк.

Селото е с преобладаващо ромско население, което дало вота си за него. Рашков също е представител на този етнос. Освен тир е карал и такси.

“Да управляваш, сигурно не е като да въртиш волана. Местните обаче ми имат доверие и ще се справя. Докато бях на камиона, обиколих цяла Европа и Близкия изток. Видях различни хора и нрави. Този опит ще ми послужи като кмет”, каза Рашков. Той спечелил още на 27 октомври с 53,76% като кандидат на БСП.

Основен конкурент на Рашков бил първият му братовчед Йосиф Асенов, който два мандата управлявал Динк.

“Иван и понятие си няма от административно обслужване, но след като смята, че може да управлява, нека го прави сам. Аз няма да му се меся в работата и да го съветвам”, коментира Асенов, цитиран от 24 часа. Признава, че е огорчен от резултатите от вота, тъй като хвърлил много усилия за облагородяване на селото.

Заедно с Асенов си тръгнала и секретарката му. Тя сама депозирала молба за напускане - не желаела да работи с Тикото.

“Заварих празна сграда, без персонал, но това изобщо не ме притесни. Изпадал съм и в по-тежки ситуации. Скоро ще си назнача секретарка - студентка задочничка по икономика последна година”, уточни новият управник.

Първата задача на Тикото била да се запознае с нуждите на населението и да вземе като работници към кметството хора, които нямат постоянна трудова ангажираност. Приоритет на Рашков ще бъде подобряването на инфраструктурата в Динк.