Тумор с размери на детска глава бе отстранен днес от коляното на 58-годишен пациент в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. При сложната хирургическа интервенция бе поставена и индивидуална коленна протеза, обясни началникът на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев.

Пациентът бил диагностициран преди по-малко от месец в столична болница с диагноза нискодиференциран клеоморфен остеосарком. Според присъстващият като консултант на операцията проф. д-р Любен Стоков, който е бивш началник на Клиниката по костни тумори на УСБАЛ по ортопедия в софийския квартал Горна баня, този вид тумор е най-често срещаният от злокачествените образувания на опорно-двигателния апарат. Пациентът отказал ампутация, но туморът нараснал двойно и той постъпил за операцията в УМБАЛ „Свети Георги“ в понеделник.

„Предварително си поставихме за цел да съхраним инервацията и кръвоснабдяването на крака. Успяхме, като отстранихме целия тумор, който беше превзел коляното, и долната една трета от бедрената кост. Заместихме ги с индивидуална протеза, произведена в Германия“, обясни проф. Ставрев.

Понеже туморът притискал магистрални кръвоносни съдове, се наложило в операцията да участва и съдовият хирург от УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Евгений Иванов.

В миналото масово се практикуваше ампутация при подобни случаи. Днес медицината е напреднала и с операции като тази хората се ресоциализират. В УМБАЛ „Свети Георги“ има перфектна организация и традиции, каза проф. Любен Стоков.

При отстраняването на злокачественото образувание не са открити метастази. Пациентът ще бъде насочен за продължаващо лечение онкологичния проблем.

Пациентът е мъж на 58 години от Велинград, който работи като шофьор на тежкотоварен камион. Той е бил диагностициран с опасното заболяване след извършена биопсия в болница „Токуда“ в София, съобщи Trafficnews. Там са му предложили ужасяващия вариант за ампутация на крака. След като екипът от пловдиски специалисти се запознава със случая, се стига до решението да бъде направена сложната операция по премахване на тумора и подмяна на част от бедрената кост и колянната става със специално изработена протеза.