12-годишно дете с аутизъм остана без помощи и без право на придружител заради едно скандално решение.

Така нареченият “Първи състав на ТЕЛК” в към болницата в Пазарджик взе драстичното решение за Кристина, без дори да я прегледа!

Комисията към МБАЛ “Пазарджик” назначила педиатър, вместо психиатър и драстично орязала процентите на страдащото от аутизъм дете - то остава без средства за препитание, но с частично право на професионална работа.

Майката на малката Кристина вече няма да може да изпълнява функцията на личен асистент на детето си, а семейството остава и без финансови средства. Разбира се, решение има - обжалване на телковото решение пред НЕЛК, но процедурата отнема време, а дотогава семейството ще остане без пари, споделя самата майка Недка Кичукова пред Нова тв.

"В този ден не е имало психиатър. Тъй като има психиатрична диагноза, уместно е да бъде консултиран и от психиатър", заяви директорът на МБАЛ “Пазарджик” д-р Красимир Темнилов, който също е психиатър.

Така се оказва, че всъщност “Първи състав на ТЕЛК” не преглежда детето, но пък има издадено решение. Интересно как?

"Само ме попитаха дали детето посещава училище. Изпратиха ме да чакам пред вратата, където се намира “Първи състав на ТЕЛК”. И там чакахме доста. Представиха детето на председателя на ТЕЛК д-р Генов. Той попита дали посещава училище. Това беше, приключи се с прегледа", разказва Кичукова.

Оказва се, че липсата на психиатър, изобщо не е проблем. И се оказва, че това никак не е единствения подобен случай.

По думите на директора на МБАЛ “Пазарджик” от една година деца с психични разстройства всъщност да прегледани не от специалист, а от педиатър.

“Съжалявам за това, което се е случило. Това е много голямо недоразумение”, заяви още директорът на болницата.

Той също е издавал ТЕЛК решение на Кристина през 2017 година.

Едно голямо недоразумение, което обаче изправя пред свършен факт едно семейство.

Въпросът е - защо системата е толкова куца и не може да се направи нищо по въпроса. Защо едни семейства с деца, които имат висок процент на инвалидност, трябва да се явяват пред комисия всяка година? Защо едни напълно здрави хора пък са с решение доживот и интересно как за тях явяване пред комисия не се налага.

“Съвестта ми и на моите колеги е чиста. Детето страда от генерализирано разстройство на развитието. Поведението е аутистично, страда езиково-говорното развитие”, обясни лекарката, изготвила експертизата на 12-годишната Кристина.

Според майката детето има нужда от постоянни грижи. Това потвърждават и експертите от пловдивския център за психично здраве, които са дали препоръки, че детето не може да се обслужва и функционира самостоятелно, без помощ от възрастен.