Апокалиптичните картини от болници по света през последните дни се замениха с не по-малко апокалиптични картини от… бюра по труда у нас. Тъжни опашки на хора с маски, опитващи се да спазват двата метра спасителна дистанция. Всъщност повечето от тях дори не мислят за заплахата „коронавирус”. Защото за тях и за семействата им заразата сега се нарича „безработица”…

По последни данни на социалното министерство около 44 000 са новите безработни, регистрирани в бюрата по труда от началото на извънредното положение – 13 март. През последните дни социалните мрежи са пълни с кадри от дълги опашки пред бюрата по труда в страната заради наплива на хора, останали без работа.

Вижте ги:

Бюро по труда в Младост 4

Бюро по труда в квартал Изток София

 

Бюрото по труда Сердика

 

Опашките във Варна

Както е видно от снимките, а и от многобройните коментари под тях, българите продължават да се тълпят въпреки въведената от Агенцията по заетостта възможност регистрацията да се направи по електронен път. Досега обаче тя е обслужила едва 1890 безработни по електронен път, което е под 5% от общо подадените около 44 000 заявления.

Защо хората предпочитат да се редят на опашки в студа, пренебрегвайки здравето си? Ако има такива, които не могат да се справят чисто технически с онлайн регистрацията, толкова ли няма около тях млади хора, които да им помогнат? Нужно е само да имате ПИК или електронен подпис. Ако нямате ПИК, можете да го получите, като си заявите безплатно електронен подпис, с който след това подписвате заявлението за ПИК, който ще получите на електронната си поща.

Свалете приложението през мобилния телефон оттук:  https://portal.evrotrust.com/ След като направите регистрация, ще получите безплатен електронен подпис – КЕП. Става изключително лесно и бързо! Ако имате ПИК, това не е необходимо – направо можете да се регистрирате в Бюрото по труда.

Ето как да стане това:

За целта трябва да си направите профил в Системата за сигурно електронно връчване.

За да създадете профил, ви е необходим Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ. Или Квалифициран електронен подпис КЕП).

Задължително е да се идентифицирате с ЕГН.

От главната страница трябва да изберете полето „Заяви еУслуга"

От полето за избор на администраця избирате "Агенция по заетостта".

От полето с услуги избирате "Приемане на заявления и регистрация на търсещи работа лица"

След това трябва да изтеглите заявлението.

След като го попълните и подпишете с КЕП трябва да прикачите заявлението и да приложите необходимите документи за регистрация.

След успешна регистрация не е необходимо да посещавате поделение на Националния осигурителен институт, за да подавате заявление за обезщетение за безработица. Информацията ще бъде обработена служебно. А решението ще получите, чрез Системата за сигурно електронно връчване.

Молим ви, не се струпвайте пред бюрата по труда! Подайте си документите за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата.

Снимки: Facebook