Общински, фермерски и кооперативни пазари у нас трябва да бъдат отворени при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Това обяви в Съединение министърът на земеделието Десислава Танева. Тя посети стопанството на фамилия Бурови, които отглеждат 200 дка зеленчуци и още толкова ниви.

"Пазарите категорично трябва да работят", повтори Танева, а областният управител на Пловдив Дани Каназирева обясни, че е отменила няколко заповеди на кметове, които са затворили тържищата.

Министърът на земеделието съобщи в аванс, че днес ще заседава УС на държавен фонд "Земеделие", който ще приеме три мерки за подкрепа на производители.

"Отпускаме 30 млн. лева за нисколихвено кредитиране на стопани за плодове и зеленчуци. Второто ни решение ще е свързано с авансово-инвестиционна субсидия по растиневъдството за подкрепа, а третата мярка е свързана с подпомагане на каналите за доставка на българска продукция до крайния потребител", обясни Танева.

Светослав Точев от фермерски пазар "Натурално" в Пловдив поиска да няма прекупвачи, а само производители. Министърката каза, че е съгласна. И посъветва търговците да набавят стоката си от български земеделци. "Все пак няма как на пазарите да се предлага само от родни производители, тъй като оранжерийните и несезонните продукти идват от внос", допълни тя. Според нея няма опасност от ограничаване на количествата отвън, защото и в другите държави в момента е свито потреблението. 

"Дори ми пращат клипове как на остров Крит стопани изхвърлят продукция, която не могат да пласират", посочи Танева. Тя посъветва българските земеделци у нас да заявяват в бюрата по труда колко сезонни работници ще са им нужни за прибиране на реколтата. "Могат да ги наемат по договор за извършване на работа до 90 дни. Но трябва фермерите да са активни", поясни министърката.

Производителят от Съединение Марин Буров отговори, че при тях работата е специфична. "На полето е тежко - слънце, вятър и комари. Хората в нужда предпочитат да реват, но не и да се заловят със селскостопанска работа", каза той.

Буров отбеляза, че неговата  фамилия не разчита на заеми, а само на собствени средства. "Зимата гладуваме, за да заделим пари за разсад и препарати", отбеляза той. Синът му Васил попита как ще реализират лятото стоката си и дали борсите ще работят.

"Първата ни задача е как да се подкрепи реализацията на продукцията, а след приключване на сезона ще направим оценка какво е свиването и ще видим какво можем да помогнем допълнително", посочи ред "24 часа" Танева.

Цялото семейство Бурови  посрещнаха Танева с маски, самата тя също носеше. "Идвате от София, там е огнището. Дано не ни донесете подарък", пошегува се Марин Буров. Министърката му отговори, че от 4 март насам това й е първата среща с външни лица. И ги успокои, че спазва всички мерки за социална изолация. 

Тя си купи разсад домат от сорта "Розова магия", който дава едър плод. "Ще ги засадя на две места - в градините си в сливенско село и в Софийско", каза Танева.