Областният управител на Варна Стоян Пасев коментира ситуацията със завърналите се от Италия стотици роми, които живеят в района на община Аврен. „Само в село Дъбравино има над 450 души, завърнали се от Италия. Подали сме сигнал до полицията и до РЗИ-Варна, каза той.  

Дали има болни сред тях? Те нямат навика да ходят по лекари. Дано са си попълнили декларациите и не са излъгали на границата, откъдето влизат у нас“, коментира още Пасев, цитиран от Монитор.

Той потвърди, че „На този етап излезе първата положителна проба за коронавирус на мъж, завърнал се от италианския град Бергамо. Очаква се втората и тогава можем на 100% да заявим, че имаме първи случай във Варна.

Дали ще се потвърди, не е ясно. На този етап може да се говори за съмнения, докато не се потвърдят и вторите резултати от референтната лаборатория в София. По симптоматика и данни, откъде идва лицето, може да се съди, че е налице първи случай, но нека изчакаме да излезе и втората проба.

Няма съществени промени в обстановката във Варна и областта. Пуснал съм до председателя на Националния щаб за борба с коронавируса, ген. Мутафчийски, искане да се върне за Варненска област първият вариант за превантивните мерки“, коментира още областният управител.