Мръсотия и боклуци в езерото край Панчарево и то в първите дни на пролетта. За проблема сигнализират спортисти от Гребната база, която се намира край бреговете му, както и жители на квартала, които възнамеряват да отнесат проблема и до Европейската комисия, предаде БНТ. 

Езерото край Панчарево е едно от местата където излизат много шампиони. Замърсяване там има от доста време, като за това е сигнализирано неведнъж. Сега обаче проблемът се пренася и до Европейската комисия, тъй като местни жители са подали сигнал към нея за това, че езерото системно се замърсява, а не се почиства.

Другата седмица се очаква от "Сдружение за Панчарево и Кокаляне" да изпратят и официалното си становище към ЕК.

"Проблемът е от дълги години и не е от вчера или от една седмица. Може би над 10 години езерото почти не се почиства. Тук протичат много тренировки. Езерото е прекрасно място за отдих, за спорт, за всичко и просто не изглежда добре", каза Иван Хиндалов, треньор по кану-каяк.

"Съгласно Закона за водите почистването, поддържането и ремонтно възстановителните работи на язовири и езера би трябвало да се извършва от собственика на съоръжението. В случая язовир Панчарево се стопанисва от "Напоителни системи". За управлението на отпадъците, допускането на нерагламентирано замърсяване отговорност има и кметът, но пък във водния обект би следвало собственикът или стопанинът му да осъществява почистването", каза Венцислава Асенова, Регионална инспекция по околна среда и водите.