Всички пътуващи по магистрала Тракия тази сутрин бяха леко "объркани". Вместо очакваната табела "София" те видяха табела "Западен Пловдив". Ама какво става, не стигнахме ли до столицата?, се питаха леко ошашавени хората...

Оказа се, че информационната табела на София, на влизане откъм Ихтиман, е заменена с „фалшиво“ обозначение „ЗАПАДЕН ПЛОВДИВ“.

Акцията е дело на писателя Николай Илчевски и на бизнесмена Емил Христаков  – и двамата ярки пловдивски имена, информира Издателство Алитеа. Те направиха този акт по случай годишнината от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Николай Илчевски снощи представи в Пловдив на пищна промоция в галерия „Капана“ второто издание на книгата си „Пловдив най най най“, която съдържа 354 малко известни факти за историята на вечния град.

На този ден, преди 134 г. Пловдив, макар и по-развит икономически град, се отказва да бъде столица на провинция, в името на националното обединение. В него е готов да заработи и първият български университет, но след събитията от 1885 г. той отстъпва и тази чест на София – защото „…Ще да отива на новата столица на има първия български университет …“

Николай Илчевски и Емил Христаков обясняват акцията си като закачка със столичани:

„Пловдив ви даде възможността да бъдете столица на обединена България и всички произтичащи от това облаги. Днес София като административен център притегля най-добрите кадри от всички големи български градове и е най-развитият и благоустроен град. Би трябвало да проявите чувство за хумор и да покажете класа поне за няколко часа. Докато си изпием кафетата пред табелата на „най-западния пловдивски квартал“.