Столичният оперативен щаб за борба с коронавориса ще обсъди да се дадат по-точни указания на директорите на училищата как да действат в разгара на заразата и при голям брой отсъстващи. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с проф. Иво Петров връчиха сертификати на служители на Столичния инспекторат, преминали курс за оказване на първа помощ на човек със сърдечни проблеми.

Днес софийският щаб ще обсъди и как да се действа при желанието на родители на деца от предучилищните групи да ги спрат от занятия.

"Има много въпроси на родители на деца предучилищна група, които биха желали да оставят децата си вкъщи. Възложила съм да се даде възможност на родителите, които могат да гледат децата си да го направят, но целта е да продължи работата на детските градини", заяви Фандъкова, цитирана от Монитор.

Кметът припомни настоящите мерки срещу разпространението на заразата.

"В момента на закрито е задължително носенето на маски и спазване на дистанция от 1.5 м поне. Всички работодатели, които имат възможност да организират работата онлайн, следват да го направят. Аз съм го възложила на всички структури на Столичната община там, където е възможно да се работи от вкъщи. Специално на транспортните дружества е необходимо да се спазват максимално строго изискванията за дезинфекция и намаляване на контакта в гаражи и депа, защото има реален риск да се оголи работата на цели системи в града", коментира кметът.

За мерките по пазарите Фандъкова припомни, че е разпоредила също задължителното носеното на маски и спазване на дистанция, както и еднопосочно движение.

"Мерките в София за момента не са достатъно строги, но от всички нас зависи какво ще продължат да бъдат", обяви градоначалникът.