Собственици на ресторанти, нощни клубове и дискотеки се срещнаха с ресорните министри, за да разговарят за отварянето на заведенията и изплащането на средствата по мерките за държавна подкрепа. 

"Ако не се случи отварянето, обсъждаме италианския модел. До понеделник ще се вземе решение. Не е ясно на какъв принцип се отварят детски градини и училища", каза след срещата председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов. 

"Трябва да работим заедно. До ден-днешен изчакахме, затворихме се, сега според нас е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим дори при 50% от капацитета. На 1 февруари искаме да отваряме ресторанти, кафенета и сладкарници. Властите предлагат това да се случи на 18-20 февруари", обяви той.

Ресторантьорите срещат властта: Ще паднат ли мерките и от кога?

По думите му заетите в бранша не са съгласни завденията да затварят преди 23:30 ч. "Има 30 случая на заразяване и 30 неразкрити. Нашият бранш спазва мерките. Ако останем затворени, тези 60 случая ще станат 20 000", прогнозира Алибегов.

Емил Коларов от СЗБ подкрепи изказването на Алибегов.

Припомняме, че над 50 000 италиански ресторанта отвориха врати в последни 24 часа. Ресторантьорите отвориха в знак на протест с мерките, които са наложени от местните власти. 

Всички ресторантьори са обединени и сключват съюз независимо от ограниченията. Ресторантите започнаха да приемат клиенти още от събота.
 
Според тях това е единственият начин да се спре правителството в опитите им за строг контрол и тотални ограничения по време на пандемията.

 

Борисов и Щаба обсъдиха разхлабването на мерките! Какви са вариантите?