Въвежда се задължително движение с вериги през проходите Рожен, Пампорово и Превала поради снеговалеж с висока интензивност, информира агенция "Пътна инфраструктура".

В Смолянска област, поради снеговалеж и снегопочистване, се ограничава движението през прохода „Печинско“ на МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета. Най-много сняг има в Пампорово и Рожен до 40 см и продължава да вали. Междувременно стана ясно, че автобус с деца е закъсал в преспите точно преди Пампорово.

Автобус, пълен с деца, закъса в преспите преди Пампорово! Бил без вериги...

Ограничава се движението през Прохода на Републиката поради обилен снеговалеж и снегопочистване. Обходният маршрут за МПС до 12 т е през прохода "Шипка". Шофьорите на МПС над 12 т трябва да изчакват в района на Гурково.

Всички основни пътни артерии на територията на община „Родопи” са проходими при зимни условия. Няма затворени пътища. Още в ранните часове на деня екипи на  фирма „Оазис”, която е ангажирана със зимната поддръжка по населените места в „Родопи” са излезли, за да почистват и опесъчават пътищата към високопланинските села на територията на общината.

Към момента най-много сняг е натрупал в село Лилково. Там снежната покривка е над 50 см. Пътят до родопското село е проходим, но се очаква в почистването да се включи и тежка техника.

Около 40 см е падналият сняг в село Бойково,  30 см е покривката в Дедево и Ситово.

Всички пътища са почистени и опесъчени. Няма населени места без ток и вода заради снега. Няма сигнали за бедстващи хора. Главните улици в селата също се обработват с техника, която е собственост на кметствата.

Прогнозата е снеговалежите да продължат и утре. Затова обстановката в населените места се наблюдава денонощно и при промяна, със заповед на кмета Павел Михайлов, кметовете по населените места  изпращат своевременно информация към дежурния в общината.

По-рано днес заради горящ тир временно беше ограничено движението при км 73 на АМ „Марица“, в посока София. Движението се осъществяваше по обходен маршрут от пътен възел „Любимец“ – път I-8 Любимец – Харманли – Хасково – пътен възел „Димитровград“.

Тир се запали на АМ "Марица", пренасочват движението

От 17 часа днес е затворен за всички МПС и проходът през Беклемето, съобщиха от полицията.

Тежка е пътната обстановка и край Кърджали, има закъсали десетки коли и камиони на отсечката за КПП Маказа. Всички, пътуващи за Гърция, да бъдат много внимателни! По пътя се виждат коли в канавките и много закъсали.

Читатели на Glas.bg ни пишат, че от Сливен до Пловдив не са успели да видят нито един снегорин. Същото е положението и на пътя Свиленград - Хасково, където локалното е почистено, но магистралата провокира търпението и нервите на хората.

Ограничено е движението на МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода „Рожен“ и по републиканските пътища на територията на общините Доспат, Борино и Девин в Смолянска област поради снеговалеж с висока интензивност и снегопочистване.

Останалите републикански пътища и високопланински проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия. Стига, разбира се, и шофьорите да спазват елементарни изисквания, като наличието на вериги.