Петте най-горещи лета са регистрирани именно през последните 5 години, а от утре започва първото по-сериозно захлаждане у нас, нещо чакано от 50 дни поред. Дни, през които дъждът над България бе химера.

Климатологът проф. Георги Рачев посочи, че отминаващото си лято е едно от най-топлите за северното полукълбо, затова по-всяка вероятност и зимата в България няма да е студена.

"Тя ще бъде поредната от "модерните", които наблюдаваме след 2000 г. Пак ще има сняг, виелици и отрицателни температури, но периодите ще бъдат по-рядко", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

По думите ми глобалните прогнози, които се дават за Северното полукълбо, е за топла зима за Европа, а за Балканския полуостров температури с до 1 градус над нормата.

"Днес наистина затваряме лятото, макар че едва ли ще говорим за сериозно застудяване. Днес 30-32 градуса, а утре максималните температури ще бъдат от порядъка на 20-21 градуса, определено хората ще усетят есента", допълни Рачев.

Според него нормалните температури за края на септември, ще продължат до неделя, а след това ни очаква ново затопляне, че и засушаване.

"Дори началото на октомври има едни доста смели прогнози за температури над 30 градуса, затова нищо чудно да се радваме на топло време", заключи климатологът.