Силното земетресение, регистрирано в Западна Турция, което беше усетено и в България, е разрушително! То е причинило срутването на над 20 сгради в Измир. По-късно градът беше залят и от цунами. Според съобщения в местните медии спасителите са измъкнали поне четири жертви изпод развалините в Измир. Има над 120 души ранени.  Турската лира след земетресението падна до исторически минимум.
 

Силно земетресение в Гърция! Разклати Пловдив и София* ВИДЕО

Земетресението е усетено в цяла България. То е доста силно за нашите географски ширини. До момента има над 15 вторични труса с магнитуд над 4 по Рихтер, но това е нормално. Искрено се надяваме да няма по-силен трус, но както сега протича следтрусовата серия, се вижда, че отива към затихване, но към момента на всеки 15 минути има трус в Измир. Към момента няма опасност за по-силен трус в България, съобщиха от БАН.

Предлагаме ви моменти от зловещото природно бедствие, което ще остави без дом хиляди, а вероятно и жертвите ще се увеличават. Подбрали сме ги от социалните мрежи.
 
Моментът, в който започва земетресението:
 
 
 
Моментът на земетресението в Измир попадна във видеото на турски стример:

 
В Измир най-малко 20 сгради бяха унищожени в резултат на земетресението. На мястото на инцидента работят спасителни екипи.
 
 
Хората обикалят развалините в Измир и проверяват.

Силни трусове са били усетени не само в Турция, но и в Гърция - например земетресението е причинило разрушения на остров Самос, съобщават гръцките медии. По-специално, част от църквата на Дева Мария в Карловаси е била унищожена. Има информация за поне една жертва.

 
Цунами наводнява улиците на Измир в Турция
 
Засега няма информация българи да са пострадали при земетресението в Турция.