18 възрастни хора без лични документи са открити в социалното заведение в село Добревци. Арестуван бе управителят на частния старчески дом, заради съмнения за злоупотреби. Разследващите откриха доказателства, че къщата за гости до дома е превърната нелегално в хоспис.

Преди седмица полиция, прокурори, здравни власти и агенциите по храните, и социално подпомагане влизат в дома с над 70 обитатели – все възрастни хора над 60 години.

 „Ние установихме 20 възрастни, които бяха в къщата за гости, като останалите бяха в съседната сграда,, която се води под три различни наименования. Интересното е, че за тези лица бяха намерени само 55 лични карти. За 16-18 лица не бяха намерени лични документи. Имаме данни за недобро отношение към обитателите на тези сгради. Най-важното е да намерим близки и роднини на тези хора, за да изясним кога са сключвани договорите, как са се озовали в дома, с кого са сключвали договорите.“, каза на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Установено е, че документи за настаняването на тези 18 лица без лични карти – нямало. Сред тях имало и двама италиански граждани, чиято самоличност е в процес на изясняване. А проверката в дома започнала след подаден сигнал до властите.

Направената проверка на 8 май установява редица нарушения. Данните са за присвояване на пари и документни престъпления и нарушаване на разпоредбите за извънредното положение. Тези обвинения са повдигнати на собственичката на къщата за гости-Станислава Главинова, която е арестувана и прекара в ареста 72 часа. Сега е изпратена от съда в Ловеч под домашен арест.

Къщата за гости, намираща се в двора на дома за стари хора е известна в публичното пространство, като Резиденция Карамел. Всичките й обитатели и персонала са под ключ.

Прокуратурата обжалва домашният арест на управителката. Съдебното заседание с искането за постоянно задържане под стража е следващата седмица.