„Бих искал да се обърна към феновете на двата отбора, които ще играят довечера. Уважаеми приятели, отговорността е голяма! На това, на което ще присъствате, ще има поне 200 заразени човека. Може би няма да имат симптоми, но ще бъдат сред вас. Моля ви поне 2 седмици след това събитие избягвайте да се срещате с възрастните ви родители и с хора с хронични заболявания”, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, съобщи Нова.

„Искам да апелирам, да имаме отношение към всичко, което може да доведе до пик на заразени”, заяви още Симидчиев.

По думите му 4-5% от тестовете, които се правят, са положителни. Той обясни, че PCR тестът е изключително прецизен. Най-често се взимат проби от носа или горните дихателни пътища. Шансът вирусът да не бъде хванат оттам е 30%.

„Когато един тест е бил положителен, а по-късно стане отрицателен, това може да е не, защото пациентът се е излекувал, а защото е слязъл по-ниско в дихателната система в белия дроб”, заяви д-р Симидчиев. По думите му тестовете на белите дробове се правят от пулмолози, само в случаи, когато има някакви съмнения.

По думите му болниците в България засега не са изправени пред опасността от запълване на капацитета.

„Няма обективен показател, който да говори за намаляване на яростта на заразата”, смята още д-р Симидчиев.

По думите му разпространението става по-дифузно. Големият проблем ще дойде есента, когато ще се появят отново и другите вируси.

Кадър: Нова