Осем души, заподозрени в шпионаж, са били задържани за 24 часа. Това съобщи председателят на ДАНС Димитър Георгиев по време на изслушването му в Народното събрание по така наречения шпионски скандал.

"Схемата за пране на пари се е използвала за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чуждата организация "Двуглав орел". Този чужд гражданин е имал интереси в различни области и с интереси в обществения и политическия живот в страната. Според данните, с които разполагаме, чрез изградената схема са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност в страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод на неговите действия, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнаване на чужда държава", обясни още той.

По думите му относно чуждите граждани е придобита информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано.

"ДАНС е събрало информация, че Малинов е действал съвместно с двамата руснаци, многократно е пътувал до Русия, за да провежда срещи с тях, получавал е задачи от тях, а в някои случаи – и финансови средства. Разследващите са получили и данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език, в която е описана необходимостта от геополитическа преориентация на България, както е известният на всички "Проект България", уточни той.

И допълни: "В същата докладна се предлага да се провеждат редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитическият живот, обществени аспекти и медии, които да доведат до такава промяна в политиката на страната. Това, пише в докладната, е свързано с реализирането на "Проект България" и е свързано с неговата икономическа основа. В документа се посочва, че следва да бъде осигурена и финансова страна на проекта, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев".

В резултат на действията на спецпролкуратурата и МВР в София, Перник и Брезник са задържани 8 лица  за 24 часа. Те са били разпитани, обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Припомняме, че Николай Малинов, председател на сдружение "Русофили", беше арестуван и обвинен в шпионаж и поставяне в услуга на чужда държава. Той бе пуснат на свобода срещу гаранция от 50 хил. лева.

Днес самият той обяви, че парите от Русия получавал по договори.

"Тази квалификация – шпионин – в личен план за мен е много обидна. Защото каузата, на която съм се посветил в последните години с русофилството, е много важна – православието обединява много страни, и е планетарна идея. Съжалявам само за това, че както от България тръгва кирилицата, от България по същия начин тръгва и русофилската идея. Съжалявам, че други страни ще бъдат реализатори на тази бъдеща идея и световна идея", допълни той.

Снимка: БГНЕС