Туристи, пътуващи за Гърция, разказват, че по границите е нещо кошмарно. Истинският ад настана на ГКПП "Кулата"-"Промахон", след като Гърция въведе нови изисквания за влизане в страната.

Още от рано сутринта в четвъртък се натрупа колона, стигаща до 15 километра, съобщава "Труд". Проблемът дойде от сръбските туристи, които не можеха да влязат в Гърция през Македония, тъй като "пунктът бил затворен", оплакаха се те. Затова се принудили да обикалят и да щурмуват ГКПП "Кулата".

Обработката на сърбите е като за трети страни-стопроцентов контрол, плюс тестове за коронавирус на гръцката граница. Всичко това отнемаше доста време на гръцките гранични власти. Освен това вчера те работеха и в намален състав, само трима обслужвали потока на влизане от България, разказаха преминаващите.

А на колоната на хората им прилошаваше от адската горещина, която стигна до 36 градуса на шосето, и някои бяха направо пред припадък. И като предишните дни на задръствания децата играеха направо на шосето, прегрели автомобили се бутаха на колоната. Полицията се опитваше да помага на чакащите с каквото може. Бензиностанциите на границата отбелязаха рекорден оборот на вода, а за тоалетните се извиваше също огромна опашка.

"Същински ад", сърдито говореха пътуващите.

На "Кулата" се отвориха два коридора - за ЕС и друг за трети страни, но колоната ту се стопяваше, ту отново се натрупваше.  На практика "Кулата" стана единствената порта за влизане в Гърция и там се събира поток от Сърбия, Северна Македония, Румъния и всички пътуващи от България.

През следващите дни се очаква  задръстванията да станат още по-сериозни.

Нашите власти на пункта работят на пълен капацитет, всички коридори са отворени и десетки служители обслужват потока, но в Гърция се правят сериозни проверки.

В същото време на ГКПП "Маказа" няма никакъв проблем, преминава се само с лична карта, а на ГКПП "Илинден"-"Ексохи" се допускат тирове, но там нямаше голям трафик.