Въпреки лошото време последните дни, днес се очаква да бъде слънчево. Препоръчваме ви да се възползвате от хубавото време на този майски уикенд, за да откриете нови и непознати места в красивата ни родина. Предлагаме ви да се разходите до останките на една забележителна църква, само на 15 км от Пловдив.

Руините на „Червената църква“ датират от ранното Средновековие – около V – VI век от новата ера. Тя се намира само на километър от град Перущица, вдясно, ако пътувате в Посока Пловдив.

Червената църква е един от най-забележителните паметници на раннохристиянската архитектура в Югоизточна Европа. Тя е единствената в целия свят, която има първоначално северен олтар. Храмът е функционирал близо 10 века преди османското нашествие.

 Църквата била богато украсена. Подът ѝ бил покрит с мозайка, а стените до известна височина облицовани с мраморни плочи, над които следвали стенописи. Специалистите смятат, че откритите два пласта стенописи са изработени между VI и XI век. Според ЮНЕСКО, те са уникални и наподобяват образците на базиликите в италианския град Равена и Синайските манастири.

Днес са запазени само арка на храма, която е напукана и това е наложило укрепването ѝ, отделни стени и части от купола, а от някогашната богата украса на храма е запазено съвсем малко.