Един от най-добрите планински курорти у нас – Пампорово се намира само на 81 километра от Пловдив. През топлите дни това е идеалното място за избягване от жегата и навалицата в града. Час и половина по криволичещ планински път наситен с живописни гледки и интересни места. По трасето има и няколко сгушени заведения, които са задължителна спирка за всички шофьори, които са се насочили към Пампорово или Смолян. Как да имаш сили за разходка в планината, ако преди това не си хапнал по една нареченска мекица, катма със сладко от горски ягоди или смилянски боб от някое капанче.

Родопските ресторантьори примамват пътуващите с най-разнообразни гозби, приготвени по стари рецепти с много майсторлък. И то не от вчера. Някои от заведеният по пътя са от няколко десетилетия и пазят спомени на  няколко поколения. Има и такива, които вече са в историята като например култовият ресторант „Високата пещ”, който се намира малко след Асеновград. По времето на социализма заведението се е пръскало по шевовете и се е чакало на опашка, за да седнеш на маса. На мястото в момента има недовършен строеж, който е подобен на старата сграда.

Към днешна дата първото заведение, в което трябва да се отбиете на път за Пампорово е „Тунела”, съобава TrafficNews.bg. Ресторантът се слави с вкусни в кюфтета, кебапчета и пържени картофи. Има изглед към река Чая и битова обстановка.

Следващата спирка, разбира се е Бачково. Капанчетата там не са едно и две, а най-известното от тях е „Джамура”. В селото ресторантът се е превърнал във верига, като до скоро работеха три заведения под това име, но сега са само две. В което и да седнете, не пропускайте да опитате от кебапчетата, който са с гигантски размери.

В средата на маршрута между Асеновград и Пампорово се намират Наречен и Нареченски бани. Ако не сте закусвали – това е вашето място.  В двете населени места и на пътя между тях има няколко ресторантчета, които предлагат уникални катми и мекици. Истински родопски специалитети, поднесени с домашно сладко или мед. Пример за това е заведението „Трите бора” в Нареченски бани,  а малко след курорта се намира „Соленото изворче”, където мекиците са по-големи от чинията. С повече късмет в някое от тези заведения може да опитате и пържени филии, направени с пресни домашни яйца, поднесени с овче сирене.

Няма как да не сте чували и за „Юговското ханче”! Или поне да не познавате някой, който да е хвалил някоя от гозбите в ресторанта. Битова обстановка, народна музика и боб в гърне с наденица. Какъв по-приятен престой? Друго нещо, което трябва да опитате в заведението е родопският пататник, клин, наденица или джоланче с картофки. Препоръчваме още салатата на Шефа, домати с козе сирене, родопска разядка и свински гърдички. За десерт опитайте някой от традиционните родопски сладкиши. Червеното вино също е добро. 

Заведението, което трябва да посетите в Хвойна пък е „Света Елена”.  Готвачката там ще ви направи такива зелеви сармички, че изобщо няма да ви се тръгва и ще си останете в селото. И изобщо няма да ви е лошо в селото има прекрасна гледка и чудни екопътеки. В случай, че имате повече време може да се отбиете и до съседните две села – Малево и Орхово. В първото населено място има заведение прочуто като „На края на света”, където ще видите какво наистина значи родопско гостоприемство. В Орехово пък може да опитате специалитет с агнешки дреболии.

Следващата спирка по пътя е „ Синият ханъ”. Ресторантът се намира малко след Хвойна и има чудесна градина с изглед към балкана. Менюто е богато, но не пропускайте и десерта – цедено мляко с мед и орехи. Направо ще се оближете пръстите.

Преди Пампорово се намира и Чепеларе. В града също може да опитате някои от родопските специалитети и да послушате гайда. Подходящи отбивки са „Пепелановския конак” и „Костовският ханъ”.

Всички тези отбивки по пътя за Пампорово определено не са за изпускане, но със сигурност не пробвайте да ги посетите всичките на едно ходене. В противен случай пътуването до курорта ще ви отнеме доста повече време от предвиденото.