От днес ресторантите вече ще работят, използвайки пълния си капацитет. Те ще работят при строги правила - дистанция между масите, отново само до четирима клиенти на маса и честа дезинфекция. Маските и личните предпазни средства са задължителни, но само за персонала. Клиентите не са задължени да ги носят. От бранша очакват посетителите на питейни заведения и ресторанти да се завърнат, но повечето са песимистично настроени.

"Хората са притеснени, в момента не им е до заведения, камо ли в затворените помещения. Ние сме оптимисти, че нашите клиенти ще се върнат при нас и лека-полека нещата ще се върнат към нормалния си ритъм. За сега не е ясно колко колеги ще отворят", каза Емил Коларов, собственик на заведение, съобщи БТВ.

По думите му повечето заведения ще изчакат заради неясните правила за работа. "Винаги ги пишат тези заповеди толкова неясно. В заведенията хората ходят, за да се хранят и забавляват, особено при нощните. Все още не ни е ясно защо не позволиха да отворят всички заведения едновременно и каква е разликата между ресторант с 200 места и един нощен клуб", попита Коларов.

Той добави, че не вижда как ще се спазва отстояние в клубовете и дискотеките, където хората танцуват. "При нас се играят хора - с ръкавици ли ще се хващат, не мога да разбера. В нощните заведения не е ясно как ще се работи", посочи още представителя на бранша.