Пропит с древна история, обявен за най-стария жив град в Европа, днес Пловдив си остава един от най-магнетичните български градове. Как се е променял той обаче през последните 100 години? Във времето градът на седемте тепета е променил визията си многократно. Бил е столица, претърпял е земетресения, преживял е войни.

Преди 134 години, когато градът отстъпва на София правото да бъде столица, губи възможността да бъде центърът на икономическите и политическите процеси в страната, но печели привилегията да не нараства изкуствено и да се усеща атмосферата на типичния пловдивски айляк.

Градът е устоял на историческите обрати през вековете и е съхранил духа на миналото. Съхранил е в себе си изключително ценни паметници - Римският стадион, Античният театър, Одеонът, великолепните цветни мозайки, Акведуктът, крепостните стени, останките от тракийски поселища. 

Тези снимки показват промяната на Пловдив през последния век. Разгледайте ги, усетете атмосферата и преценете: Преди или сега ви харесва повече?

Част от снимките са на Ретро ПловдивЪ, pinterest.com