Без проблем се минава през ГКПП "Маказа", въпреки обявеното късно снощи от гръцките власти решение, че влизането в южната ни съседка от 1 юли ще става само през Кулата-Промахон.

От сутринта през Маказа преминават автомобили, те са предимно румънски, но има и много български. На пункта е спокойно и не се образуват дълги опашки. Чака се не повече от 10-ина минути и то само в моментите, когато има струпване на повече коли.
През пункта преминават и много гърци от района на Комотини, които традиционно пазаруват по-евтини продукти и гориво в Кирково.
През Маказа преминават дори тези, които нямат предварителна регистрация. Никой от Гранична полиция - нито българската, нито гръцката, може да каже дали и кога пунктът ще затвори.

Обявеното затваряне на ГКПП "Маказа" предизвика реакция на властите в Комотини. Те са поискали от правителството да преразгледа решението си. Мотивите са, че туризмът в Северна Гърция разчита предимно на българските гости. Оттук преминава и основният поток на румънски туристи.

В Кърджали вече се коментира, че ако Маказа бъде затворен, ще се насочат към българското Черноморие, защото Кулата-Промахон е на 6часа път.