Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция писмено са декларирали пред българското външно министерство, че ще пускат българи с изтекли лични документи да се приберат в родината си. Това обяви днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева с уточнението, че става въпрос за еднократни пътувания от съответните страни към България.

МВнР изпрати писма до редица държави с молбата да дадат възможност на български граждани с лични документи с изтекла валидност да се приберат в родината си в периода между 15 март и 15 октомври.

Засега такова съгласие са декларирали само Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция. САЩ пък са информирали София, че преценката дали да пропусне български гражданин с изтекли документи, се прави от служителя на агенцията за транспортна сигурност на съответното летище, съобщи svobodnaevropa.bg. По този повод Захариева предупреди завръщащите се оттам българи да не разчитат, че ще могат да излетят за България с изтекли документи, а да ги подновят преди пътуването.

Тази ситуация е свързана с обявеното на 13 март извънредно положение в страната заради пандемията от коронавирус.