Заради замърсяването с цианиди на водите на реките Юговска и Чепеларска, може да се търси наказателна отговорност от виновно лице. Предвиденото наказание в закона за подобно замърсяване на реки е от една до пет години затвор. Това заяви пред Glas.bg зам.-районният прокурор на Асеновград Борис Михов.

Новата екокатастрофа беше установена след контролно пробонабиране  на водите на река Юговска и река Чепеларска. Наднормени концентрации на цианиди е констатирано при устието на река Юговска в района на Асеновград и в село Бачково. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка на случая, в която се включи и той лично.

Той съобщи, че размерът на замърсяването е голям, но няма риск за питейната вода. Отправени са предупреждения към ВиК и "Напоителни системи" да затворят шлюзовете и да не се допуска водопой на животни.

Първоначално замърсяването е установено от органите на РИОСВ. След като са го установили са сезирали прокуратурата. Въз основа на това в образувано досъдебно производство.

На този етап се установява дали замърсяването е в следствие на пряк или евентуален умисъл. В случая всяко едно деяние, което води до замърсяване на реката е престъпление. За момента не е установено умишлено заустване.

Предстоят огледи, разпит на свидетели и вземане на проби. Прокуратурата е сезирана за замърсяването на реките още преди 10 дни и на базата на материалите установени при проверката е образувано досъдебно производство.

И към момента предстои да се извърши оглед на местопроизшествието, да се вземат проби, да се направи експертиза и евентуално да се преценят доказателствата за повдигане на обвинение.

„Стремим се да съберем всички възможни доказателства, за да изградим извод относно това какво се е случило и евентуално да се стигне до търсене на наказателна отговорност“, посочи зам.-районният прокурор на Асеновград Борис Михов. 

Източникът на замърсяването е хвостохранилището в Лъки, категорични са властите. Те твърдят, че не са знаели за изпускането на цианиди в петък вечерта.

От РИОСВ-Смолян са наложили глоба от 10 хиляди лева на предприятието заради първото замърсяване преди 10 дни.