Районната прокуратура в Пловдив проверява жалба на гражданин, който твърди, че в УМБАЛ "Пловдив" е направен опит да му поставят стент на сърцето, без да има нужда от него, съобщи Нова телевизия.

Според прокурора Атанас Илиев в жалбата пострадалото лице Динко Бобчев твърди, че е направил консултация с водещи специалисти в страната, които му казали, че няма необходимост от поставяне на стент. Илиев обясни, че след като приключи предварителната проверка, прокуратурата ще излезе със становище по случая.

Полицията ще проверява и действията на ръководителя на Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ "Пловдив" доц. д-р Иван Мануков. Той се прочу още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лева. На 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев.

„Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”, каза потърпевшият. Бобчев показа и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите.

По думите на специалисти поставянето на стент в сърцето на здрав човек сериозно уврежда неговото здраве. По този начин се източвала и Здравната каса, която плаща по 5000 лева на пациент за тази процедура.

Припомняме, че в края на септември, със заповед на изпълнителния директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев бе отстранен кардиологът д-р Петър Лазов до приключването на проверките на всички контролни органи във връзка с твърденията, че е поставял стентове на здрави пациенти.

В позицията си до медиите лекарят отрече да е оперирал здрави хора. След това БЛС сезира Етичната комисия по случая с пазарджишкия кардиолог.

Пореден скандал с поставянето на стентове на здрави хора! Този път в Пловдив...

Отстраниха лекаря, поставял стентове на здрави хора

Започва вътрешна проверка в „МБАЛ Пазарджик" заради доктора, "обзавеждал" със стентове здрави хора