Познахте ли го? Любо, който беше обвинен, че е запалил тютюневите складове. Аз не го познах, кучето ми го позна. Винаги му даваше от това, което яде, или само го погалваше и му се радваше.

Така започва разказа си пловдивчанка, живееща до библиотека "Иван Вазов" под тепетата. Там, където сега се подвизава Любомир Данчев, по-известен като "Клошаря Любо, подпалил Тютюневите складове". Спомняте си за него, нали? 

Големият пожар лумна на 20 август 2016 г., когато изгоряха четири емблематични сгради, а щетите бяха за 11 700 000 лева. Преди 2 години Пловдивският окръжен съд потвърди присъдата от 4 години затвор за клошаря, признавайки за виновен, че е запалил по непредпазливост тютюневите складове в Пловдив.

Случаят доведе до огромни щети, които едва ли някога ще се възстановят. В същото време защитата на бездомника твърдеше, че няма как Данчев да е подпалвачът, тъй като огънят е лумнал от покрива на първия склад, а не от стаята в склада, която е обитавал клошарят. А сред пловдивчани продължава да витае убеждението, че някой е натопил горкия човек, за да се възползва от него, постигайки финансовите си цели...

Сега Любо Клошаря отново е на улицата...

"Съдбата не е благосклонна към него, сам, без дом, но търсещ работа, за да преживява някак си. Няма социална помощ и търси работа, за да изкара зимата. Познаваме го в квартала до кафето на библиотеката. Не проси, не иска нищо, но винаги усмихнат и тих. С негово разрешение качвам снимката и той, и Аз молим за помощ. Има документи за самоличност. Спял по пейките. Знам, че хаотично и емоционално пиша. Но вярвам, че е добър човек. Ако някой желае и има възможност да помогне, може да го намери до кафето на библиотека"Иван Вазов", написа Минка Попова.