Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс. Специализирана прокуратура отдели материали от досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Васил Божков и други лица, за участие в организирана престъпна група и други престъпления.

На база отделените материали е образувано ново досъдебно производство за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В новото досъдебно производство се касае за държавен преврат и престъпление срещу Републиката.

Припомняме, че по-рано през деня прокуратурата разпространи аудио записи на обвиняемия Божков за това как се уговаря за протестите с журналист и политик от БСП и цели дестабилизация на държавата.

Прокуратурата показа четири телефонни разговора! Заговор на Божков с депутат от БСП и журналист!

В тази връзка през миналата седмица президентът Румен Радев директно защити Васил Божков с тезата, че думите му звучат по-убедително от тези на неговите обвинители.

Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители и разкритията за интимните връзки с едрия бизнес оставят усещането за подмяна за тежки зависимости в изпълнителната и законодателната власт, коментира тогава държавният глава.

На фона на поредните сериозни разкрития от страна на прокуратурата срещу Васил Божков заявеното от президента изглежда неадекватно и обезпокоително, предвид факта че защитава думите на човек, подготвял опит за държавен преврат и престъпление срещу републиката.

Сийка Милева: До часове даваме доказателства за опити на обвиняеми за организирана престъпност

Удрям само по Влади и по Бойко! На Гешев ще му орежем правомощията. После да видим Радев...

Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите. Ако не им бях налял 10-15 хиляди...