Полицията в цялата страна e в ролята на пъдар заради коронавируса и въведените  извънредни мерки за сигурност. Оказа се, че в повечето ромски махали забраните не се спазват. Хората не се притесняват от засиленото полицейско присъствие и продължават да се събират на големи групи, без да използват предпазни средства-маски  и ръкавици. Много от ромите, завърнали се от чужбина не спазват също задължителната карантина от 14 дни. Въпреки, че са добре информирани за заразата, те отказват да се приберат по домовете си.

Вижте как не спазват забраните и въведените извънредни мерки за сигурност в ромските махали в Ихтиман и най-голямата ромска махала на Балканите –Столипиново:

 „Прибирайте се по домовете си!Заповедта на министъра на здравеопазването не допуска струпването на много хора. Прибирайте се по домовете си!Само до аптека, до магазина и който е на работа.“ Това звучи от колите на жандармерията в ромските махали в Ихтиман. Само, че отговорът на тези препоръки е: „Циганите не могат да хванат Коронавирус. Ние сме железни!“

По улиците може да се видят възрастни хора, на които им „омръзнало да си стоят вкъщи“. Вечер музика и тълпи от хора има навсякъде в двете махали на Ихтиман. А,  Местни лидери смятат, че няма опасност от зараза. Според общинският съветник Борис Аргиров медиите всяват страх и напрежение сред хората. По думите му и в парламента не се спазвали забраните.

И докато в махалата не се притесняват от Коронавирус, местните от Ихтиман се притесняват да излизат от къщите си.

„Знам, че в кв. „Изток” има много завърнали се от Италия и Франция. Според мен не си спазват карантината. Това ни притеснява. Аз също имам дъщеря в Италия и тя стои там, не се е прибрала. Под карантина е и строго я спазва. Всички сме стресирани и трябва да спазваме мерките”,казва Росица Тодорова.

В същото време в най-голямата ромска махала на Балканите –Столипиново не са стресирани, затова и не смятат за необходимо да спазват мерките. Улиците са пълни с хора, които не носят маски и други предпазни средства. Децата играят без контрол, а дистанция от 1 метър никъде не се спазва.

Мерките ще  стават още по-сериозни, категорични са от МВР, а борбата с вируса е отговорност на всеки от нас.

По повод на видеото в този репортаж тази вечер министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че би могло жандармерията, която охранява посолствата, да се замени с военни, за да може да се използва в махалите.