Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), излиза на протест днес в 13:00 ч. в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици" в София до сградата на ведомството, където ще постави исканията си.

Повод за ефективните действия на 5 юли (професионалния празник на служителите на МВР) са липсата на достатъчно добър диалог с дирекция "Правно-нормативна дейност" и натрупаните през годините проблеми, които все още нямат решение.

Председателят на сдружението Валентин Попов обясни пред "Дневник", че в МВР има проблеми, а решаването им се бави с години. Макар че с ведомството има диалог, резултатите не са достатъчни, смятат от синдикалната организация.

Преди дни от синдиката посочиха, че ще има преговори, но те не са довели до резултат, който ги удовлетворява. От СФСМВР посочиха, че оспорват приложението на решението на правителството увеличението на заплатите в системата да бъде с 10%. Служителите искат заплатите да бъдат увеличени с равна сума, а не с процент за всички. Причината за несъгласието е, че увеличението с процент ще осигури на служителите с малки заплати малко увеличение, а тези с големи ще получат по-голямо.

"Министърът на вътрешните работи беше изготвил проект за наредба, съгласувана със синдикалните организации, съгласно която увеличението на възнагражденията на служителите от началото на тази година трябваше да стане с еднаква сума за всички", обясни Попов в началото на седмицата, когато бе направена заявката за стачна готовност. Заради намесата на правната дирекция в МВР този проект е бил изменен и увеличението е станало с еднакъв процент, а не със сума.

Все още не е решен трайно въпросът, който от СФСМВР поставят от години - заплащането на извънредния и нощния труд. Попов обясни, че служителите трупат много извънреден труд, който не се компенсира, а нощният не се отчита според Кодекса на труда.

"Имаме диалог с ръководството на министерството. Искаме да покажем решимост, за да се стигне до края и проблемите да бъдат решени", обясни Попов.