Съдия Майа Попова е била погребана днес в гробищен парк в Пазарджик. Роднини, колеги и приятели си казаха последно сбогом с магистрата.

Попова започна работа като съдия изпълнител, а от 2006 г. е съдия по наказателни дела в районния съд в Пазарджик. Четири години по-късно е повишена и става зам.-председател на районния съд.

На 28 април 2011 г. съдия Попова е открита в безсъзнание в автомобила си, който се е ударил в паркирана кола. В болницата, докато е в безсъзнание, на Попова е взета кръвна проба, която показва 5.2 промила алкохол в кръвта. Повторна проба, взета 3 ч. по-късно, показва 3,9 промила. След възстановяването си тогава Попова обясни, че не е пила алкохол, а не се е чувствала здравословно добре. На път за работа й прилошало и се събудила в болницата, съобщава "24 часа".

Заради случилото се Попова беше понижена от зам.-председател на районния съд в редови съдия, а през 2015 г. беше осъдена от окръжния съд в Пловдив на 2 г. пробация. Въпреки присъдата, Попова не беше отстранена от работа, в мотив че не е наказана с ефективно лишаване от свобода.

След инцидента съдия Попова премина в гражданската колегия на районния съд, като в годишния отчет за 2017 г. на съда беше обявена за съдията с най-добри показатели в своята област на правораздаване. През 2018 г. ВСС я повиши в ранг окръжен съдия. За смъртта й е образувано досъдебно производство, потвърдиха от прокуратурата, но отказаха каквито и да било подробности.

Откриха мъртва съдия Майа Попова в Пазарджик!