Здравните власти обсъждат въвеждането на задължително носене на маски на открито. Пред "Канал 3" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че мярката ще се отнася за местата, където се събират много хора. 

Според него не би трябвало да важи за планината и парковете. Поради минаването на 1000 новозаразени за 24 часа, са необходими мерки. 

Доц. Кунчев допълни, че е възможно на регионално ниво да се наложи онлайн обучение в част от училищата, усилване на дистанционната работа и забрана на прояви в затворени пространства.

Междувременно и здравният министър проф. Костадин Ангелов се обяви „За“ задължителното носене на маски на открито. По думите му това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19. Идеята беше обсъдена по време на заседание на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболеваемостта, и настояват за построг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов. Ресорният министър уточни, че в доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито

Припомняме, от днес в столицата и Пловдив тръгнаха масирани проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти. 

Масови проверки за носене на маски в пловдивските автобуси СНИМКИ

Затягат мерките и в друг наш град! Масово не спазват изискванията...