Пловдив въвежда нова организация на движението. Причината са големите задръствания, които се образуват в града. В пиковите часове основните булеварди се натоварват с колони от автомобили, а преминаването през големите кръстовищата се превръща в истинско изпитание.

За да се пресече ескалиращото недоволство сред водачите, Община Пловдив започна да въвежда мерки, с които трафикът в града да се облекчи. Заложени са промени в продължителността на зеления сигнал на определени светофари, както и поставяне на допълнителни секции за десен завой.

„По наши наблюдения считаме, че засега мярката дава положителни резултати. Десните ленти се изтеглят по-бързо, така че освобождават платното за движение, най-вече на автобуси", каза Тодор Чонов, зам.-кмет по транспорта пред Glas.bg.

Основен проблем според гражданите на втория по големина град е липсата на места за паркиране. Затова ще бъде въведена „зелена зона" за престой на колите в широкия център на града. Хаосът с паркирането в кварталите обаче остава.

„Синята зона ще бъде запазена в този вид. Около нея по цялата периферия ще бъде изграждана зелена зона. Набелязват се терени, които могат да служат за паркинги. Такива обаче, за съжаление, липсват в централната градска част”, каза още Чонов.

Друг вариант за разтоварването на трафика е разширяването на Околовръстния път. За финансирането на проекта обаче ще се търси помощ от държавата.