С години наболялата тема за неприятните миризми в пловдивското село Труд, отново провокира организирането на протест.

Причината за това са силните и интензивни миризми във въздуха от функциониращата наблизо централа за производство на топло - и електроенергия от биомаса.

Хората споделят, че през лятото, смрадта се усеща най-силно, някои дори смятат, че именно затова има увеличение на алергиите при децата. Борбата на трудчани с обгазяването от това производство продължава вече пета година, а резултат до момента - няма!

На днешния протест, който се провежда под засилени мерки срещу разпространиението на Covid-19 се събраха над 100 души.

Мероприятието се провежда съгласно противоепидемичните мерки. Хората ще спазват препоръчаната дистанция от 1.5-2м. Всички участници са с маски на лицето, а ако някой случайно си е забравил маската такава ще му бъде осигурена от организаторите. Осигурени са и дезинфектанти за ръце на няколко точки на мястото за събиране.

Протестиращите се бяха събрали на уговореното място – чешма Гергана. Блокираха пътя за около 5 минути, носейки плакати с надписи: „Стоп на геноциада“, „Протестите ще спрат след като спре вонята“, след което отново поеха към чешмата.

Кмета на селото Красимир Минков също присъства. Той сподели, че от много хора е имал оплаквания, но за съжаление вижда, че сега само малка част от тях са дошли да подкрепят протеста.

Хората смятат да се отправят с колите си и до самата централа за биомаса.

Институциите, от които зависи съдбата на предприятието обаче – не дойдоха! Протестиращите се заканиха, че ако нищо не се промени, недоволството им ще се пренесе и на жълтите павета.

Подкрепа за инициативата, село Труд е получило и от президентството. От там в официално писмо, се съобщава, че проблемът е във фокуса на вниманието им.


Търпението се изчерпа! Труд излиза на протест