Вчера на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, генерал Венцислав Мутафчийски коментира приложението на озонотерапията. Той обясни, че д-р Румен Хичев от САЩ го е предупредил, че озонотерапията е вредна и лекарите са предупредени да не прилагат такова нещо.

По този повод потърсихме мнение на специалист. Д-р Таня Дончева има дългогодишен опит като озонотерапевт, а в кабинета ѝ в Пловдив се лекуват пациенти от цял свят. Пред Glas.bg тя коментира, че 17 години вече практикува този вид терапия и един от много мощните ефекти на озона е унищожаването на вируси и бактерии.

„В Америка, почти не се практикува озонотерапията, защото все още не е много познат метод там. Може да се намери може би в само един от щатите. За разлика от тях, в Русия например това е разпростран вид лечение. В Македония са започнали употребата му срещу COVID-19.“

„Като цяло озонът не позволява на вируса да се прикрепи към клетката“, заяви д-р Дончева. „Смятам, че в момента има опит да се наложат медикаменти на пазара. В хода на лечението с озон съм се сблъсквала с хора, употребявали медикаменти дълги години - с озона се решава проблема – отпада закупуването на каквито и да е препарати. Става така, че този метод е по-евтин и дава по-ефективно лечение“, каза още тя.

„Има огромен списък със заболявания, които озонът лекува, дори възстановява напълно. Озонотерапията може значително да повлияе в оздравителните процеси при лечение на коронавирус. Смятам, че терапията би била от голяма помощ“, убедена е д-р Таня Дончева.

Озонът убива дори силните вируси и бактерии, които са резистентни на антибиотиците и другите антивирусни средства - например, херпес вирусите, хламидиите, хепатита. Но най-хубавото е това, че човешките клетки не се увреждат, а по-скоро обратно - получават силно енергийно "презареждане".

За въздействието на озона върху имунната система д-р Дончева каза: „Със сигурност действа положително на имунната система, защото се модулира активността на Т-лимфоцитите и оттам нататък те са в състояние да се справят с външните клетки, които идват към организма. Това е и идеята на модулацията.“

Много са научните разработки за ефекта от лечението с озон. Сериозен тласък за развитието на терапията, така както я познаваме днес, е даден от озонотерапевтичната школа на Русия.

"Разбира се, има и противопоказания, при които не се препоръчва тази терапия. Защото озонът има тази функция да повишава тонуса и човек може да стане твърде хипердвигателен. Озонът не бива да се ползва от хора в тежко състояние и на командна вентилация, защото при работата му и разрушаването на клетъчната структура на вируса се освобождават твърде много токсини и няма как да бъдат изхвърлени от организма, когато самият той практически отказва да действа. Това би било възможно при по-ранните стадии или профилактиката, за да не се стига до командна вентилация", каза още тя.

Противопоказания:

- Заболявания на кръвта (хемофилия, тромбоцитопения);
- Тиреотоксикоза с хиперфункция на щитовидната жлеза;
- Психически заболявания (шизофрения, епилепсия);
- Онкологични заболявания (lll и lV степен);
- По време на менструален цикъл;
- Деца до 14 години;
- При непоносимост към аспирин;
- Хронична хипотония (озонотерапията понижава кръвното налягане)

Мутафчийски: Озонотерапията е вредна!